Chinese imitatie

zondag, november 22nd, 2009

sku_29219_5Ik wilde al geruime tijd eens zo’n chinese imitatie gps uitproberen zoals hier bij DealExtreme. Gezien de lage dollar moest het er nu maar eens van komen.

Autolader

Doosje uitgepakt levert een nette 4,3″ gps, 2Gig SD kaartje, bevestiging voor aan de voorruit, 220 lader met US connector, auto lader en een usb snoertje op. De lader is vervelend maar DX heeft hiervoor verloopjes en ik zal ‘m toch meestal via de usb laden.

Het bijgeleverde usb kabeltje geeft wel een verbinding met de laptop via “active sync” maar de gps accu wil niet laden. Nadat ik een andere kabeltje heb gepakt werkt dit wel. Bijgeleverde kabeltje is dus stuk .

Installatie

De gps is voorgeinstalleerd met Igo software voor de US en daar heb ik hier weinig aan. Er moet in ieder geval iets garmin-achtigs op.

Voordat de GPS binnenkwam had ik via de Garmin site de GMXT onderdelen gedownload (GMXT is de garmin oplossing voor PDA’s) en wat gerommeld met registratie nummers op mijn HP PDA. Hierop werkte GMXT vlekkeloos.

De gps start op met een apart menu in plaats van het bekende Windows, maar in de handleiding staat keurig vermeld hoe ik mijn garmin software moet aanmelden.

Foutmeldingen

Na het opstarten van GMXT krijg ik nu allerlei foutmeldingen die aangeven dat GMXT een aantal onderdelen van Windows mist. (Oeps uitgeklede Windows versie dus).

Een speurtocht op internet (Gpsunderground) levert de antwoorden en vooral de missende delen. Daarnaast vond ik daar ook de manier om het menu uit te schakelen en in windows terecht te komen.

Nadat de missende delen geïnstalleerd zijn werkt GMXT net zoals op de PDA, maar vanuit het normale opstart menu wil het niet werken. Dat wil ik eigenlijk wel.

Oplossing

De oplossing blijkt een opstart script te zijn waarbij het menu gestopt, de desktop en GMXT gestart wordt en bij het afsluiten van GMXT andersom.

Deze oplossing werkt.

Zolang je de gps niet uitschakelt, maar laat slapen blijven alle instellingen in GMXT behouden. (Dit werkt op de meeste PDA’s op die manier. de instellingen worden weggeschreven in het RAM geheugen). Zodra je de gps echter uitschakelt, zijn de instellingen weg. Niet handig dus.

Aanpassing script

Omdat GMXT toch al via een script gestart wordt, een paar extra regels aan het script toegevoegd waardoor de instellingen weggeschreven worden op de sd kaart zodra GMXT afgesloten wordt en weer worden opgehaald voordat GMXT start.

Ik ben nu 2 dagen en een aantal ingrepen verder en de gps werkt zoals ik dat aangenaam vindt.

Mio kloon

Uit de speurtochten op het internet blijkt dat dit MIO klonen zijn en dat met vrijwel dezelfde ingrepen een MIO geschikt te maken is voor GMXT. Om dit te kunnen testen heb ik een liefhebber nodig die zijn MIO beschikbaar wil stellen aan de wetenschap  om daarna MISCHIEN een werkende GMXT gps te hebben, maar garanties zijn er niet.

Conclusie:

Pluspunten.

 • Betaalbare gps (Dit model zonder BT kost nu ongeveer 55 Euro)
 • Gevoelige Sirf3 chipset (Ik ontvang binnen 8 a 9 satelieten)
 • Helder scherm.
 • Duidelijke speaker.
 • Door het gebruik van GMXT werkt het naadloos samen Mapsource en andere Garmin tools.
 • MP3 speler
 • Kan als minimonitor gebruikt worden voor b.v. een achteruitrijcamera (test resultaten volgen als de juiste kabels binnen zijn)(Kijk hier, hier en hier voor de kabeltjes)

Minpunten.

 • Allerbelangrijkste minpunt is dat je erg diep in het systeem moet ingrijpen voordat andere dan de bijgeleverde gps software werkt. Niet geschikt voor leken.
 • GMXT staat niet in het midden van het scherm waardoor links en onder wat data wegvalt -2pixels-. (vervelend, maar zeker niet onwerkbaar) ook opgelost door het aanpassen van een DLL
 • Niet geschikt voor op de motor (Mischien wel via een otterbox)
 • US lader.
 • Defect USB kabeltje.
 • 2,5mm aansluiting in plaats van 3,5mm, waardoor er verloopjes nodig zijn om een headset te gebruiken.

Mijn mening:

Wil je goedkoop een garmin-achtige GPS en je bent niet bang voor wat werk onder de motorkap dan is dit een leuk speeltje.

Heb je wat meer geld te besteden koop dan een echte PDA of beter nog een echte garmin

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Menu

Pagina's