Motorrijden met GPS

zaterdag, november 21st, 2009

Het rijden met een GPS is en blijft een ieders eigen verantwoording. Maar de volgende tips kunnen het motorrijden met GPS veiliger maken.

Waarschuwing: Voer nooit route informatie in tijdens het rijden.

 • Zorg ervoor dat U uw GPS kent.
 • Weet waar de menu’s zitten en dat U de GPS blindelings kunt bedienen.
 • Bedien de GPS zeker in het begin stilstaand.
 • Begin het rijden met de GPS altijd in uw eigen vertrouwde omgeving. Bestudeer hoe de weergave op de GPS verschilt met uw perceptie van de werkelijkheid. Dit kan alleen in uw eigen omgeving. Blijf dit net zolang oefenen totdat U het beeld op de GPS gedachtenloos kunt projecteren op de werkelijke situatie.
 • Blijf niet turen op het scherm, maar neem het op in uw kijktechniek. Zoals U in de spiegels kijkt, kijkt U ook naar de GPS. Bijvoorbeeld: linkerspiegel, rechterspiegel wordt nu linkerspiegel, GPS, rechterspiegel. Maak deze kijkbeweging helemaal af en pas als U deze kijkbeweging hebt afgemaakt de afwijkingen in het GPS beeld verder bekijken. Hieruit volgt dat de ideale plaats voor de GPS samenvalt met een kijkbeweging die U normaal ook al maakt.
 • Kies een vaste zoomstand. Dus niet automatisch in en uitzoomen. Hierdoor hoeft U niet eerst na te denken over de schaal waarin de GPS staat. Dit verkleint het kijkmoment.
 • Twijfelt U over een aanwijzing, wacht dan niet te lang, maar druk op “Speak” en de laatste aanwijzing wordt herhaald.
 • Wilt U een aanwijzing iets eerder horen dan normaal het geval is, kunt U ook van de “Speak” toets gebruik maken.
 • Werp een blik op de gps voor een kruising of afslag. Sommige wegnummers houden niet de “meest logische” richting aan, maar slaan onverwachts links of rechtsaf. U krijgt soms geen waarschuwing van uw gps omdat hij een doorgaande weg ziet terwijl het in uw beeld een afslag is.
 • Vertrouw nooit 100% op de gesproken aanwijzingen. Als er bijvoorbeeld een klein knikje naar rechts zit in een afslag naar links dan zegt de gps “over xx meter rechtsaf” i.p.v. links.
 • Tijdens het weegeven van het detailscherm voor een afslag, kan het zijn dat U een flitspaal niet ziet doordat deze net het overzichtsscherm binnen komt. Met een goede kijktechniek is dit te voorkomen.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Menu

Pagina's